STREET BLOG - NGBG.SE

Kultbloggen som blev en bok

Norra Grängesbergsgatan är inte vilken gata som helst. Det är gatan med så mycket hårdhudad charm att den förärats en egen blogg på nätet. En blogg som prompt hävdar att detta är ”Lätt Malmös coolaste gata”. Och nu blir den bloggen bok.

 

Norra Grängesbergsgatan är som huvudgata genom Sofielunds industriområde en rest av det gamla Malmö mitt uppe i en spännande förvandlingsprocess. Hit flyttar invandrarföreningar, små däckfirmor och baklavabagerier. Här huserar svartklubbar och skrotupplag, moskéer och bilhandlare. Här finns falafelvagn och lampaffär, replokaler och en livsfarlig stärkelsefabrik. Allt detta och mycket mer. Verksamheter som söker sin plats och som bubblar av energisk entreprenöranda. Gatan skär rakt igenom Malmös sydöstra delar. På ena sidan ligger Rosengård och åt andra hållet Möllevången.

 

Oskar Ponnert skrev bloggen om gatan från augusti 2007 till augusti 2010. Han kallar genren street blog, och vill framhålla gatan själv som berättaren. Han hittar de inspirerande detaljerna och de märkliga sambanden; det kan vara skyltar, graffiti, lappar, en parkerad brödbil, en bortglömd julgran eller dylikt. Bloggen stannar upp vid allt sådant som man i vanliga fall passerar utan att blinka. En berättelse i text och bild tar form.

 

Boken är på 216 sidor och innehåller de första fyra säsongerna av bloggen. Boken är närproducerad på ett tryckeri ett stenkast från Norra Grängesbergsgatan.

ISBN 9789163357725

Inbunden

Vikt 340g

216 sidor

Utgiven 2009

Pris 130:-

Copyright © Fickludd 2015